Vorige week moest mijn dochter van 12 bloedprikken. Ze raakt er niet van in paniek, maar fijn vindt ze het ook niet. En inmiddels heeft ze heel wat keren moeten bloed laten prikken.

Ze neemt plaats in de stoel. Ze steekt haar hand naar mij uit. Wil je op schoot? vraag ik haar. Ze knikt. We zijn zo klaar, ze houdt zich sterk en geeft geen kik. Als we naar buiten lopen zegt ze: weet je wat ik erg vind mam? Er was naast ons een meisje van een jaar of 10 die alles bij elkaar krijste en die mocht na afloop een speeltje uitzoeken. Ik heb helemaal niet gehuild en toch heb ik niets gekregen. Dat vind ik oneerlijk, ik heb dat toch ook wel verdiend? Ik moet even nadenken en zeg tegen haar: schat, ik denk dat de speeltjes voor jongere kinderen bedoeld zijn en dan vooral voor kinderen die van slag zijn en getroost moeten worden. En dat meisje heeft erg gehuild, was helemaal van slag.

Toen zei ze: maar je kan toch ook van binnen huilen? Haar opmerking trof me diep in mijn hart. Lang heb ik erover nagedacht.

Veel van mijn cliënten hebben geleerd om van binnen te huilen. Als er tegenslag is, houden ze zich sterk, als de druk hoog is, gaan ze door. Tanden op elkaar, blik vooruit, mouwen opgestroopt en gaan. Opgeven is geen optie. Voelen is ook geen optie. Want als je dat zou doen, zou je het misschien uit willen schreeuwen van pijn, onzekerheid en wanhoop. De gedachte alleen aan kwetsbaarheid is zo beangstigend, dat je besluit dat helemaal niet voelen en bij jezelf vertrekken veiliger is. Totdat het moment komt dat je je realiseert dat je ook een speeltje had willen krijgen. Ook aandacht nodig had en getroost had willen worden.

Dat je je realiseert: misschien heb ik al die tijd van binnen gehuild.

Dat is het moment waarop de voettocht naar herstel begint. Je bent welkom, met je tranen van binnen.

About Leona Aarsen

Leona Aarsen is coach, register counsellor, BCZ® registertherapeut en EMDR Master Practitioner. Ze werkt met hoogopgeleide professionals rondom de thema’s stress, burn-out, depressie en trauma. Haar opdrachtgevers zijn o.a. universiteiten, hogescholen, gemeenten, GGZ instellingen, bouwbedrijven, MKB.

Leave a Reply