Een nieuw begin: drie stappen om je doelen in 2016 te bereiken

Zo aan het eind van het jaar maak ik de balans op. Ik kijk terug naar het afgelopen jaar: wat heb ik bereikt, waar ben ik trots op, wat is niet gelukt? En ik kijk vooruit: wat wil ik bereiken? En waar moet ik domweg mee aan de slag omdat het zo niet meer kan? Waar moet ik afscheid van nemen en welke fresh new beginning wacht op mij?

Als jij, net als ik, vooruit wilt kijken, dan wil ik je in deze blog drie basisprincipes meegeven hoe je succesvol een nieuw begin maakt. Dit zijn de drie fundamentele principes, die de basis vormen van iets nieuws in je leven:

1. Verlangen naar iets nieuws

Een nieuw begin start met het inzicht dat je iets nieuws nodig hebt in je leven…dat er meer mogelijk is voor jou. Veel mensen –als je hen vraagt naar hun dromen en verlangens – weten precies welk nieuw begin zij graag willen. Als je niet zeker weet of je de noodzaak van een nieuw begin ‘ziet’, hierbij dan twee aanwijzingen die je duidelijk maken dat je toe bent aan een nieuw begin:

    1. Je leven ligt in puin. Als dingen niet goed gaan, dan weet je dat. Dus kijk eerst: op welk gebied in je leven is er leegte, pijn of teleurstelling? Zou je iets anders daarvoor in de plaats willen? Dan ben je toe aan een nieuw begin.
    2. Er zijn nieuwe gebeurtenissen (positieve of negatieve) in je leven die een nieuwe wending (gaan) geven aan je leven. Een nieuwe baan, een nieuwe partner, een kind krijgen, verhuizen, een nieuwe studie – allemaal gebeurtenissen die iets nieuws van je vragen. Ze vragen om een nieuw begin. Het verliezen van iets (je baan, een geliefde, je gezondheid, je blijdschap, een droom of zelfs je hoop) vraagt eveneens van jou dat je tot deze nieuwe situatie moet verhouden op een andere, nieuwe manier. Verlies vraagt ook om een nieuw begin.

2. Afrekenen met de belemmeringen en excuses die een nieuw begin in de weg staan

Vergis je niet. Een nieuw begin komt je zelden aanwaaien. Met het verlangen is er ook de tegenwerking, de moeite, de tegenslag. Je moet hier bewust van zijn. Er zijn een zevental veelvoorkomende redenen/excuses waarom mensen de kans van een nieuw begin voorbij laten gaan:

1. Passiviteit. De houding ‘als het de bedoeling is dat het gebeurt, dan zal het vanzelf naar me toekomen’: met zo’n overtuiging houd je jezelf voor de gek. Als we iets nieuws willen, moeten we zelf op zoek gaan naar dat nieuwe, zelf de eerste stappen zetten.

2. De verkeerde mensen om je heen. Mensen zijn net als een lift: ze brengen je omhoog of halen je naar beneden. Het maakt nogal uit door wie je je laat beïnvloeden. Laat je je inspireren en leiden door mensen die van je houden, in jou geloven, jou kennen, het beste voor je willen en een reëel beeld hebben van je talenten en mogelijkheden? Zo niet, is de kans groot dat de mensen met wie jij omgaat, je eerder bang en onzeker maken, dan dat zij je stimuleren en bemoedigen.

3. Koppigheid. Een van de grootste blokkades op weg naar een nieuw begin is vasthouden aan het oude. ‘Ik weet wat ik heb, dit ken ik, dit is vertrouwd – hier houd ik aan vast, ik laat het niet los’. Je kent vast de uitspraak: als je loslaat, heb je twee handen vrij om iets nieuws te ontvangen.

4. Uitstellen. Ook zo bekend: ‘ik doe het morgen wel’, ‘eerst moet ik (vul hier tientallen onbelangrijke ‘to do’-dingen in) doen voordat ik aan een nieuw begin kan denken’. Van uitstel komt afstel, zo gaat dat meestal.

5. Schaamte. Een van de sterkste emoties die ons weghouden van ons potentieel en het realiseren van onze doelen. Als we eerder iets geprobeerd hebben en daarin gefaald hebben, dan zijn we geneigd om ons terug te trekken en op te geven. ‘Ik heb het eerder geprobeerd, maar het is me niet gelukt, waarom zou ik nu moeite doen?’ Als we ons schamen, dan zien we het verschil tussen onze doelen en wat we werkelijk bereikt hebben als negatief en beschuldigend in plaats van verrijkend. Schaamte scheidt ons niet alleen van onze dromen en een nieuw begin, maar ook van onszelf en van anderen.

6. Angst. Loslaten en controle uit handen geven vinden we mega eng. ‘wat als ik het vertrouwde verruil voor iets onbekends…komt het nog goed?’

7. Alleen aanmodderen. Werkelijk succes is het resultaat van het samenspel tussen meerdere mensen. Jouw wilskracht (om een nieuw begin te maken) kan verrijkt worden door de daadkracht, steun en bemoediging van mensen om je heen. Een coach, vrienden, collega’s. Dat is de ware betekenis van het woord empowerment: anderen helpen jou zodat jij krachtig bent. Krachtiger dan alleen.

3. Beginnen met stappen zetten, met vertrouwen en toewijding

 

 

Als je iets nieuws wilt, zul je zelf de eerste (en volgende) stappen moeten zetten. Er is geen TGV of magisch voertuig dat jou in een oogwenk naar je einddoel brengt. Er is geen coach, goeroe of vriend die jouw nieuwe begin tevoorschijn kan toveren. Het afleggen van de reis, één stap tegelijk, is jouw taak en verantwoordelijkheid.

Een nieuw begin vraagt om nieuwe stappen. En om toewijding, om deze stappen met vertrouwen te zetten. Ik help je om alvast twee stappen te zetten. Of drie, zo je wilt.

1.    Vandaag zeg ik ja tegen / committeer ik mij aan: (noem hier de stap(pen) die je graag wilt zetten voor je nieuwe begin)
1.    …

2.   …

3.  …

2.      Voor het realiseren van mijn nieuwe begin heb ik hulp nodig bij/om:

Begin met de stap(pen) waar je ‘ja’ tegen hebt gezegd. En schakel hulp in voor een succesvol nieuw begin. Als je gebruik wilt maken van mijn ondersteuning: je bent van harte welkom!

About Leona Aarsen

Leona Aarsen is coach, register counsellor, BCZ® registertherapeut en EMDR Master Practitioner. Ze werkt met hoogopgeleide professionals rondom de thema’s stress, burn-out, depressie en trauma. Haar opdrachtgevers zijn o.a. universiteiten, hogescholen, gemeenten, GGZ instellingen, bouwbedrijven, MKB.

Leave a Reply