Amper vier jaar geleden durfde ik niet eens de ambitie uit te spreken om de beste burn-out coach te zijn in Oost-Nederland. Toen iemand dat aan mij voorstelde, merkte ik dat ik me bezwaard en verlegen voelde. Ik? De beste van Oost-Nederland? Weet je wel hoe veel coaches er zijn in Oost-Nederland? Stresscoaches, verzuimconsulenten, burn-out therapeuten, preventieguru’s, motivatie-ratelbanden?

Ik durfde deze pretentie me niet op te spelden. Wat ik wel wilde? Goed zijn in mijn vak, resultaat en toegevoegde waarde leveren, het verschil maken. Ik wilde uitblinken in mijn vak, ik wilde professioneel en moreel zo handelen, dat mijn klanten er beter van werden. Dat ze het volle vertrouwen in mij hadden dat ze bij mij in goede, deskundige handen zijn.

En nu, vier jaar verder, zie ik terugkijkend, dat er een ‘wonder’ is gebeurd. Ik word meer en meer – ook op managementniveau – ingeschakeld om mensen en teams te begeleiden die om welke reden dan ook opgebrand zijn. Ik publiceer regelmatig over burn-out en bevlogenheid. Ik word door collega coaches gevraagd om workshops te houden over professioneel begeleiden bij burn-out. Onderzoekers vragen mij om mijn kennis en ervaring te delen. Mensen die deelnemen aan mijn trainingen, komen terug naar andere trainingen, omdat, zeggen ze, ik een expert ben als het gaat om burn-out begeleiding. Cliënten laten gerenommeerde bureaus links liggen en kiezen voor mijn begeleiding. Omdat het professioneel én tegelijkertijd ook warm en menselijk is. Zeldzaam in begeleidingsland, zo vertellen ze mij.

En als ik zo terugkijk, ben ik dankbaar voor alles wat het afgelopen vier jaar op mijn pad is gekomen, voor alles wat ik heb mogen ontvangen. En ik ben ook blij. Blij dat ik niet toe heb gegeven aan de verleiding van ‘onderscheidend’ zijn op een manier dat niet bij me past. Geen gouden bergen beloven, geen pretentieuze uitspraken in de trant van ‘in 3 maanden van je burn-out af’. Geen compromissen, geen fluorescerende teksten om maar op te vallen en geen twaalf-in-een-dozijn marketingtrucjes om snel geld te verdienen. Gewoon hard werken, kwaliteit bieden, steeds een stapje verder gaan met mijn ontwikkeling en expertise. Gewoon oprecht zijn en gaan voor het beste.

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Soms komen collega coaches mijn vragen wat mijn marketing tactiek is, wat het geheim van mijn succes is. En ik zeg het steeds: er is geen geheim. Ik doe werk waar ik van hou, ik werk er keihard voor, als ik met tegenslag te maken heb, ben ik daar verdrietig en teleurgesteld over en krabbel steeds weer op en ga verder. Want, de beste burn-out coach van Oost-Nederland of niet, ik ga voor het beste voor mijn klanten.

In oktober bestaat mijn bedrijf 4 jaar. Een mooie mijlpaal, met veel om dankbaar voor te zijn:

 • Vele individuele klanten, bedrijven en teams die mij hun vertrouwen gaven
 • Een gezond, groeiend bedrijf
 • Arbodienstverleners en opleidingsinstituten met wie ik samenwerk
 • Collega coaches met wie ik mijn expertise mag delen
 • Tv en radioprogramma’s waar ik te gast ben geweest en mijn visie over herstel mocht delen
 • Platforms en tijdschriften die mijn artikelen over burn-out, bevlogenheid en leiderschap publiceren

En er staan nog mooie dingen voor de boeg. En paar hiervan wil ik graag noemen:

 • In september krijgt anderZverder een compleet nieuwe huisstijl en website. Het ontwerp ligt in de deskundige handen van het Deldense Buro VH. De fotografie is prachtig gemaakt door Gea Laar.
 • Eind augustus verzorg ik samen met Jakob van Wielink de tweedaagse training Professioneel begeleiden bij burn-out. Voor collega coaches die hun expertise willen verdiepen als het gaat om burn-out.
 • Halverwege oktober lever ik het eerste concept in van het boek dat ik aan het schrijven ben over burn-out.
 • Eind oktober verzorg ik samen met Lucelle Dankbaar de 3-daagse loopbaanretraite Breng weer flow in je loopbaan! De retraite is een doorbraakmoment voor hoogopgeleiden die andere keuzes willen maken in hun loopbaan.
 • Ook in het najaar geef ik samen met Margit Spronk de 2-daagse training Zichtbaar in de markt, speciaal voor interim professionals die zich onderscheidend willen profileren op de markt en daarmee mooie opdrachten verwerven.

 

Dromen en ambities

Ambities heb ik ook. Als laatste wil ik deze delen.

 • De beste burn-out coach van Nederland zijn. (niet om de titel, wel om een standaard te zetten voor kwaliteit en te laten zien dat burn-out begeleiding zeer deskundig en professioneel én zeer oprecht, betrokken en menselijk kan zijn)
 • Elke maand een bedrijf in de picture zetten en iemand interviewen die ‘changemaker’ is als het gaat om beleid en aanpak rond werkgeluk, vitaliteit, bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid
 • Meer artikelen publiceren over thema’s die mijn aandacht hebben (burn-out, bevlogenheid, werkgeluk, leiderschap). Bijvoorbeeld in ManagementTeam, PW De Gids, NRC
 • Columns schrijven voor Flow, Psychologie Magazine of een landelijk dagblad
 • Een landelijk burn-out centrum oprichten met top begeleiding en een expert-functie naar bedrijven
 • Burn-out agenderen als thema dat uit de taboe- en verdoem hoek mag komen, met ruimte voor dialoog, respect en adequate kennis in bedrijven.

Word je ook enthousiast van mijn ambities (de wereld een mooiere en betere plek maken), of deel je misschien zelfs mijn ambities en wil je mij helpen om ze te realiseren (door bijvoorbeeld mij in contact te brengen met de juiste mensen)? Dat zou ik graag willen en blij mee zijn. Neem contact met mij op J.

Geven en ontvangen: pro deo coaching

Tenslotte (echt, dit is het allerlaatste) vind ik dat wie veel ontvangt, ook veel mag geven. En dat doe ik al door mijn expertise op allerlei manieren te delen. Daarboven wil ik dit jaar vanaf september iedere maand één persoon pro deo begeleiden. Concreet betekent dat: een aantal (max. 3) gratis gesprekken. Ben jij de persoon die hard hoop en steun nodig heeft? Neem contact met mij op.

About anderzverder

3 Comments

Leave a Reply